De omgeving van basisschool De Spiegel in Ten Moortele in Leest ligt er weer netjes bij. De kleine 180 leerlingen raapten 23kg zwerfvuil tijdens een opruimactie gekoppeld aan de Strapdag.

https://www.hln.be/mechelen/de-spiegel-haalt-al-strappend-23kg-zwerfvuil-op~a2b982f2/

LEEST Leerlingen van basisschool De Spiegel ruimen zwerfvuil

De Spiegel hield een verkeersweek met de Strapdag als apotheose. Omdat het zaterdag ook World Cleanup Day is, werden beide gecombineerd en trokken de leerlingen in groepjes naar onder meer de velden aan de Chiro, de wijk van de Esptweg en de speeltuin in de Vinkstraat.

Niet alleen om te leren over verkeer, maar ook om zwerfvuil op te rapen. Twee vliegen in een klap dus. Het resultaat: meer verkeerswijsheid, maar ook een wieldop, frituurafval, veel blikjes en nog meer sigarettenpeuken.

Afvalarm

“We willen kinderen aantonen dat ook al is een vuilbak vlakbij, mensen soms toch te lui zijn om daar gebruik van te maken. We wijzen hen erop dat dit ook op de speelplaats zo is. Daar raapten de kleuters papiertjes”, vertelt directeur Karen Jacobs, die resoluut kiest voor een afvalarme school.

In de klas kregen de kinderen een les over afval, recycleren en het belang ervan. De hoop: dat de schoolomgeving voortaan netter blijft, al maakt de directeur zich niet te veel illusies. “Elk jaar halen we ongeveer evenveel afval op.”